Adress

Sjögatan, Falsterbo

GPS-position

N 55°23´20.04´´ E 12°50´7.8´´

Falsterbo Museum

Museet drivs av Falsterbonäsets museiförening som bildades 1930  av Göran von Essen, Eric Hester och Gustav Christersson.

Den hette ursprungligen Falsterbo Naturskydds- och Fornminnesförening, men bytte till sitt nuvarande namn 1968. Från början drev man museiverksamheten i Gulegård vid Gamla torg i Falsterbo och det nuvarande museet byggdes 1940. Det har sedan  vid flera tillfällen gjorts tillbyggnader och 1977 utvidgades verksamheten med Andreas Lundbergagården vid Östergatan i Falsterbo.

Fynd från arkeologiska undersökningar i Falsterbo och Skanör finns huvudsakligen på Statens Historiska museum i Stockholm och på Historiska museet och Kulturen i Lund. Falsterbo museum har dock en mängd fynd och byggnadsmodeller som berättar mycket om städernas historia.

Näsets medeltida historia visas i huvudbyggnaden, där man kan se föremål från sillamarknaderna som drevs av tyska hansastäder. Dessa hansastäder hade egna kyrkor och egna handelsområden (Fit) och hade fullständig kontroll av marknaden. Museet visar också modeller av ruinerna av de borgar som danska kungamakten byggde i Skanör och Falsterbo. Där visas  modeller av fyrverksamheten på Falsterbonäset som startades med en stockvedsfyr redan 1222. I huvudbyggnaden finns ett Kapell med föremål från de gamla städerna och i källaren finns redskap från traktens jordbruk. Flertalet av dessa redskap är egenhändigt tillverkade. På ovanvåningen finns museets naturhistoriska samlingar med tyngdpunkt på vår naturskyddade udde Måkläppen och man kan se den omtalade Skånevargen som sköts i Ljunghusen 1908.

Museets norra länga visar ett gammal skolsal med skolbänkar, kateder och svarta tavlan från städernas gamla skolor. Där finns även föremål från Mathilda Månssons fotoateljé i Falsterbo och Bror Bengtssons speceriaffär i Skanör. Museet fick affärens inredning när denna lades ner 1973, men den var museal redan då.

Skanör och Falsterbo har härjats av fyra stora stadsbränder. 1874,1885 i Skanör och 1896, 1911 i Falsterbo. Redskap som man försökte bekämpa dessa bränder med finns i en brandbod på museets gård.

Södra längan visar bl a ” Falsterbobåten”. En 13 meter lång bruksbåt  som hittades på stranden nedanför Museet 1932. Delarna av båten är uppmonterade på ett stålstativ och en dendrokronologisk undersökning visade att den var byggd c:a år 1265.

På sandkullen vid Museet står en husbehovsmölla (Gåramölla)  Denna byggdes av Sören Möllare (Nilsson) 1899 och inköptes av Falsterbo Museum 1957.

Öppet: 16.6-19.8 dagligen 10-18 

Entré: Vuxna 20:- barn 10:- 

Tel: 040-47 05 13
e-post: bengt.04472242@telia.com