Adress

Kämpingevägen

GPS-position

N 55°22´32.88´´ E 13°3´16.56´´

Videoklipp

-

Skåre läge och Skåre skansar

Att promenera i gränderna i Skåre läges äldsta delar är som att resa till 1800-talets första hälft. De små husen är oregelbundet placerade och har kvar sin gamla och charmiga karaktär. Bredvid fiskehamnen finns en stor gräsplan belägen. Här hängde fiskarna sina nät till tork. Intill ligger små, tidstypiska ”fiskehoddor”.

Öster om Skåre läge ligger en försvarsanläggning, en s.k. skans, från tidigt 1700-tal. Den har ingått i den räcka av skansanläggningar som byggdes av Magnus Stenbock, varav idag endast få är bevarade. Bygget inleddes dock redan på 1600-talet av danske kung Kristian IV till skydd mot svenskarna. Anledningen till att skansen byggdes just här, är är att där fanns en naturlig landstigningspunkt. Skansen är runt 700 m lång, ca 4 meter hög och byggd av jord och sten.

Men det är trots allt en annan kung som vi främst förknippar med Skåre, nämligen Karl XII. 1715 var han på väg hem efter den långa vistelsen i Bender. Ett rysligt oväder gjorde att han landsteg vid Skåre skansar. Därefter gick kungen och hans män till fots in till Trelleborg. Ett minnesmärke över landstigningen är placerat en bit öster om skansarna, invid Trelleborgs golfbana. Landshövdingen Carl Adlerfelt lät placera den där år 1768, drygt 50 år efter kungens landstigning. En kuriositet är att Linné under sin skånska resa mätte avståndet från monumentet och ned till vattnet, då 215 meter, jämfört med dagens 150 meter. Ett tydligt bevis på landsänkningen här i södra Skåne.